MARIE JENSINE MADSEN & JANUS LUND

Marie og Janus gift i 1919


Efter konfirmationen kom alle børn på landet før hen ud at tjene... og så kan de to meget vel have mødt hinanden mange steder, som drengen og pigen der på billedet herover mødtes ude på en mark et sted omkring Futtrup, Nørlem, hvor både Janus og Marie havde- eller havde haft familie og slægtninge...

og derfor muligvis også havde taget arbejde på de kanter.


Nå, hinanden fik de ihvertfald... og de fik de 5 børn sammen, og lagde dermed grunden for deres helt egen nye gren af Lund Madsen slægterne, som siden har bredt sig ud over Hardsyssel og i sidste ende over hele landet og lidt til.


I 1951 døde Janus 58 år gammel i Bækmark. Herefter drev Marie husmandsstedet videre med hjælp fra bla.a. sønnen Niels i ca. ti år, før hun solgte og flyttede til Holstebro i begyndelsen af 1960erne. I de sidst år boede hun på Parkvejens Plejehjem hvor hun døde 89 år gammel i 1985

 

JANUS OG MARIE MØDTES ENGANG FØR 1919

Janus og Marie er, som bekendt, sat som stampar og deres børn er valgt som probanden  i fortællingen om Lund og Madsen

JANUS OG MARIES FAMILIETAVLE

Der vides ikke meget om Janus og Maries barndom og ungdom, så det er et rent gæt om de mødtes til fest i byen, måske på storetorv i Holstebro med Fjeldsteds hus som de fleste kender som Karolines hus som kulisse, eller om de er mødtes under arbejde et sted derude på landet, eller...!

   Janus&Marie   Kvium   Gørding   Bækmark   Janus   Marie   Niels&Ane   Mads&Trine

ET NYT PAR I HARDSYSSEL


Marie og Janus kendes i første omgang som fiskerdatteren fra Ferring og bondesønnen fra Kvium. De to blev forenet i et ægteskab i året 1919 hvorved de grundlagde begyndelsen til et nyt skud på slægterne Lund og Madsen.


Begge slægterne var gennem mange generationer vel forankrede som en uadskillelig del af det vestjyske Ringkøbing Amt eller Hardsyssel, som dette område har heddet fra helt tilbage før før, og det både med eller uden slægterne Lund og Madsen. Ingen ved jo hvor langt tilbage nogen som helst har levet i dette samme område... men alle der er fundet frem til her har vist sig at have levet i Hardsyssel, og så er det jo nærliggende at forestille sig, at i det mindste nogen af slægterne Lund og Madsen også har været med på de kanter både i vikingetiden og tilbage i bronzealderen!


    Og i 1919 stod altså et nyt par parate til at bære skik og brug videre i en verden der endnu ikke var kommet af lave... ja nærmere tværtimod!

En verdenskrig var lige afsluttet og Danmark stod over for en snarlig genforening med gammelt dansk land i Nordslesvig. Der var således al mulig grund til optimisme for det unge nygifte par der da også straks eller meget snart efter brylluppet flyttede ind på gården eller måske rettere boelstedet Bendts Boel lidt sydøst for Kvium i Øster Hjerm Sogn... kun nogle få hundrede meter fra Janus barndomshjem, Vestergaard Lille.


Janus og Marie kom godt igang med gården og samlivet, og de fik i løbet af de første tolv år en datter og to sønner før de, grundet ambitioner om noget større rykkede teltpælene op og flyttede langt mod syd, men stadig inden for syslet, til Gørding vest for Vemb... umiddelbart et fremmed sted, men dog ikke mere end der på egnen er fundet forfædre til begge omkring 50 og 100 år tidligere!


Parret havde så vidt vides en god tid i Gørding, hvor de også forøger familien med deres to yngste sønner, før de grundet helbredet igen må skifte arbejde og bopæl. I 1940 starter de på en frisk med et nyt husmandssted, der var en del af en større ny udstykning fra herregården Bækmark lige nord for Bækmarksbro.


Det blev på Bækmark Mark at familien, ikke mindst grundet børnene, blev kendt som meget dygtige og arbejdsomme mennesker der også snart fik hædersbetegnelsen at blive kaldt “æ lúnæ” eller “lunderne”, med en vestjysk betoning der ikke lod nogen tvivl tilbage om, at der her var tale om hæderspersoner.


Lunderne eller helt præcist de fem børn Kathrine, Ejvind, Niels, Harald og Mads

er sat som den såkaldte probande i denne her slægtsfortælling. Det vil sige at de i nærværende fortælling udgør generation nummer 1, både bagud i forhold til forfædrene og fremad i forhold til efterkommerne.

I hundredåret 2019, efter brylluppet, besluttede en håndfuld fætterkusiner blandt 2 og 3. generations efterkommerne... børnebørnene og deres børn, også med oldebørn og tipoldebørn , at holde et slægtstræf for at markere 100året for deres fælles slægtskabs oprindelse! Her indledes der derfor også med et “hej med jer” til deltagerne på slægtstræffet, men også med en

“kærlig hilsen” til både dem og alle øvrige slægtninge.

 

Se eventuelt også temaet “Slægttræf 2019

 

   G3                         G2                           G1                           G 2

   Bedsteforældre      Stamparret              Probande                 Efterkommere

Johannes%26Mariane-nielsF.html
../LUND%26MADSEN1/Kathrine.html
../LUND%26MADSEN3/G4_10+11_Janus_morforldre_JensPeder%26AnneCatrine.html
../LUND%26MADSEN3/G4_12+13_Madsrum_m_forldre_JensKristian%26MarieBonde.html
../LUND%26MADSEN3/G3_7_TrineSkaaning.html
../LUND%26MADSEN1/Ejvind.html
../LUND%26MADSEN1/Niels.html
../LUND%26MADSEN1/Mads.html

Klik evt. også på et komplet:


Forfædretræ 


Efterkommertræ  


Timeglasdiagram

Stamparret+.html
Stamparret+.html
../LUND%26MADSEN1/Harald.html


Familietavlen viser stamparret med forældre, børn og børnebørn.

Klik evt. på personer med blå kant og se de pågældendes egen side!

../LUND%26MADSEN1/3EFTERKOMMERNE.html

EKSTRA OM STAMPARRET


På de følgende sider præsenteres de fundne data for Janus og Maries skiftende landejendomme i 

Kvium, Gørding og Bækmark.

og bagefter kommer et par sider om såvel Janus som Marie.


Tilbage i Afsnit 3 “Efterkommerne” kan man, hvis det ikke allerede er sket, endvidere møde deres børn “Lunderne” og deres børn og børnebørn etc.

  

Kvium   Gørding   Bækmark   Janus   Marie   Lunderne


og lidt til... klik bare lidt på må og få!

KVIUM Bendts Boel

BÆKMARK Mark

MARIE Hende Selv

LANDBO.DK

FORFÆDRENE

   Janus&Marie   Kvium   Gørding   Bækmark   Janus   Marie   Niels&Ane   Mads&Trine